dimecres, 18 de març del 2015

Maltractament animal.

1. Situació dels animals en Espanya.

Espanya encapçala la taxa d'abandó de mascotes de la UE
Cada 3 minuts, s'abandona una mascota a Espanya, la xifra més alta de tota la Unió Europea. Kiwoko revela que la crisi «ha disparat els casos», ja que alhora si es fes amb una mascota, no es té en compte el desemborsament econòmic que suposarà mantenir-la en condicions.
Una altra de les causes per la qual es produeixen els abandons és l'arribada de l'estiu i la complicació de planificar les vacances tenint en compte a la mascota.
La meitat d'aquestes mascotes abandonades acaben sent adoptades, però encara així l'abandó no està justificat en cap concepte.
Molts dels animals que s'abandonen a Espanya són adoptats precisament per països com Alemanya, on està prohibida la venda de mascotes en tendes. Des de les protectores aconsellen adoptar i no comprar animals, a més denuncien irregularitats i condicions penoses tant en els criadors d'Europa de l'Est com en algunes tendes on es venen mascotes. En moltes ocasions els animals que no es venen acaben en gosseres o refugis.

L'abús sobre els animals no és solament una conducta cruel que deixa, a més, importants seqüeles en el gos que ho pateix. La paciència i les repetides demostracions d'afecte seran clau per a ajudar a la mascota maltractada al fet que confie en la seua nova família.
Un gos que ha patit maltractament físic o psicològic pot patir importants trastorns en el seu comportament. La desconfiança cap a les persones o cap a altres gossos, la tristesa, els símptomes de depressió i fins i tot determinats comportaments agressius poden explicar-se, sovint, com a conseqüència del maltractament patit. Un abús repetit durant mesos i fins i tot anys sol aguditzar el comportament anòmal de tristesa i depressió característic d'un gos maltractat.
El Codi Penal protegeix als gossos enfront del maltractament, i tipifica com a delicte les conductes abusives contra els "animals domèstic i amansades". Els qui abusen d'un gos poden ser castigats amb entre tres mesos i un any de presó. La llei també contempla la possibilitat que el maltractador de mascotes no puga treballar en cap ofici relacionat amb els cans, durant entre un i tres anys.
Quan parlem dels drets dels animals, ens referim a límits en el tracte dels animals per part dels éssers humans.
Si no introduïm límits legals clars que definisquen aquest tracte no disposarem d'una base legal sobre la qual puguem jutjar als quals traspassen aquests límits.
Els animals són vulnerables, indefensos i estan completament a la disposició dels éssers humans. Els que danyen el benestar dels animals han de poder ser acusades de violacions dels drets que els concedim legalment als animals.

Els éssers humans tenen diferents tipus de relacions amb els animals:
  • Els amics dels animals els mantenen com a animals domèstics de companyia.
  • Alguns consumeixen la carn animal com a aliment.
  • Alguns usen als animals per a finalitats sexuals.
  • Alguns els deixen tranquils.

La llibertat també implica el dret de la integritat física: és a dir no causar danys corporals tals com: tallar becs, castrar als garrins, l'enginyeria genètica (al contrari de la selecció genètica), o formes de criança extremes i insanes (per exemple vedelles de doble-múscul que naixen per mitjà d'operacions de cesària).

Els límits que es poden tolerar en aquest aspecte sense agredir el dret fonamental de la llibertat dels animals són:


  • Esterilització i castració de mascotes; habitatges separats per a mascles i femelles domèstiques (agrícoles) per a controlar la natalitat.
  • Posar tanques en prats i al voltant d'autopistes.
  • Eutanàsia i avortament en casos de gran sofriment, similars als casos de sofriment humà quan els pacients no són capaços d'expressar-se.

2. Caça

L'instint de caçar és l'instint de matar. Els primats que vam ser caçaven i mataven a altres animals. Així com els animals carnívors caçaven per absoluta necessitat de supervivència, els primats ho feien com a forma d'entreteniment o de dominació social d'altres grups de primats. Per exemple, avui sabem que un dels nostres parents genètics més proper, el ximpanzé, realitza vertaderes batudes de caça per a assassinar violentament a altres animals, encara que realment no necessita menjar la seua carn.
Després d'un període de la nostra història en què sí que cacem per a menjar en haver arribat a habitar zones de clima fred, el pas al sedentarisme i el desenvolupament de l'agricultura i l'estabulació va fer innecessari seguir caçant animals per a menjar. Malgrat tot, avui dia se segueixen caçant animals en molts països com a esport, sense que existisca cap necessitat d'açò i per mera diversió, una diversió consistent a matar.
Avui dia a Espanya es practiquen diverses modalitats de caça, massa per a detallar-les ací. Es cacen sobretot aus i també conills, senglars i altres animals. En algunes modalitats s'usen gossos, en altres escopetes i, en unes altres, fins i tot cola.

Arguments:

"La caça respecta la naturalesa"
Els animals pertanyen a la naturalesa, si els mates , l'estàs destruint.
"La caça és entretinguda"
Pot ser que siga divertida per a qui la practiquen, però no justifica que es seguisca fent.
"Els animals es cacen uns a uns altres"
El comportament dels animals no vol dir que tinguem que fer el mateix.
"Moririen de totes maneres"
Que algú morga per causes naturals, no és justificació per a matar-lo.

Altres víctimes de la caça.
Els gossos de caça:
Els gossos son els més utilitzats per a caçar. Passen la seva vida sotmesos a criar i a un ensinistrament per a que després, quan no "serveixen" o ja a acabat la temporada de caça, els pengin o els maten amb un tir.

3. Circs, fires i zoos.

Circs:
Els animals de circ s'obtenen al ser capturats o segrestats. Deuen suportar condicions duríssimes en el transport fins arribar al seu destí.
  • Viatges molt llargs i estàncies en cada lloc.
  • Allotjament portàtil (camions) durant molt de temps.
  • Perill públic: els animals estan molt prop de les persones i poden atacar-les.
  • Climes inadequats 
  • Malalties per la mala higiene, per exemple.
Fires:
En les fires de ponis, per exemple, els tenen nit i dia nugats i donant voltes sense descans.

Zoos:

Els zoològics son presons, llocs on els quals els mantenen tancats en contra de la seva voluntat a animals.
Rick O'Barry fou un entrenador de dofins que va abandonar la seva carrera quan va vore con Kathy, un dels dofins que feia de Flipper, va decidir deixar de respirar per  suïcidar-se, i hui en dia, es dedica a defendre'ls.
Desmond Morris, després de 10 anys, va decidir deixar el seu treball de cuidador de mamífers en el zoo de Londres, va afirmar que "--- vaig arribar a aprendre el mal que fem als animals al trindre'ls cautius i simplement, no vaig voler seguir.
Donen la falsa sensació de que estan protegint als animals, però el que realment importa és el sofriment i la mort dels éssers. Els parcs zoològics, dofinaris i aquaris deuen ser tancats i convertits en llocs on puguen viure protegits aquells animals més necessitats.

4. Darrere de les marques.

Pells i experimentació:

Pells.
Actualment explotem als animals amb la seva pell per a corretges, abrics, etc. Però existeixen alternatives com les pells sintètiques, que fan la mateixa funció.

Experimentació.
Hui en dia, el 90% dels productes són testats en animals. Els quals són víctimes de dolors, sofriments i finalment, la mort.

5. Granges.

Hi han moltes alternatives per a no seguir maltractan als animals, per exemple:
  • Granges ecològiques-> On el que fan és mantindre en bones condicions als animals i tindre cura amb ells.
  • Vegetarianisme-> Aquest tipus de persones, no mengen cap tipus de carn, però si aliments que venen dels animals (llet, ous, etc.)
  • Veganisme-> Tampoc mengen carn, però a diferència del vegetarianisme, aquestos no consumeixen cap aliment que vinga dels animals.

6. Com canviar la situació i la importància que té fer-ho.

Els que se dediquen a intentar millorar-ho tot son les protectores i organitzacions.
Les protectores són intal·lacions utilitzades per a acollir animals abandonats, sobretot gossos i gats. Cal tindre en compte que una protectora no és el mateix que una gossera, en les gosseres també acullen animals del carrer, però amb la diferència de què, si en un període de temps, les mascotes no són adoptades, les sacrifiquen, cosa que en les protectores no fan.
Castelló té una pròpia protectora que es diu ASPAC, si voleu la seva pàgina web, açí us la deixo:
www.aspac.org.es/

Per altra part, estan les organitzacions en defensa dels animals, que són aquestes:
  • PACMA-> És un partit polític animalista (www.pacma.es)
  • PETA-> ÉS la organització més famosa i gran a nivell mundial (www.petalatino.com)
  • Igualdad Animal-> És una organització internacional que es dedica a defensar els drets dels animals (www.igualdadanimal.org)

Campanyes de concienciació

Són campanyes organitzades per les protectores i animalistes que intenten concienciar a les noves generacions del maltracte animal actual amb l'objectiu de tindre una millor societat i així poder evolucionar.

Com podem ajudar?

  • Donant diners a les protectores.
  • Acollint mascotes.
  • Compartint informació.
  • Firmant peticions (www.change.org)
  • Donant menjar, mantes, joguets, etc
  • I el més important, ADOPTANT!, no segueixis fomentant la venta d'animals en les tendes i vivers il·legals.

https://www.youtube.com/watch?v=N6GkxioJwPc


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada