divendres, 17 d’abril del 2015

Saps qui era la «Dama del llum»?

El llegat de Florence Nightingale.

Florence Nightingale va ser una dona molt avançada a la seua època. Disposava d'un esperit inquiet i desafiador, ple d'ànsies i somnis que anaven molt més enllà de les fèrries normes de la tradicional Anglaterra Victoriana. Només amb veure la seua mirada, intuïm la seua força: Florence no era de les quals suportava la calma de la llar ni aqueixa rutina asfixiant en la qual queia tota jove casadera, tota xica educada únicament per a ser esposa i mare.
Florence se sentia com un vaixell a la deriva, fins que va decidir reaccionar. Se li donaven molt bé les matemàtiques i la ciència, i encara que al principi el seu pare no va veure bé que seguira la seua formació acadèmica, li'l va permetre a canvi que mai perdera de vista la seua posició en la societat i les seues obligacions envers la seua família. No obstant açò, quan Florence Nightingale va rebre la seua primera proposició de matrimoni, la va rebutjar i va comprendre a l'instant que no anava a suportar molt més aquella classe de vida.

fnrr (Copy)

Volia ser infermera, és més, volia ajudar a les persones malaltes. Disposava a més d'una gran vocació religiosa, d'una voluntat sincera per ajudar als seus semblants. No obstant açò, també podríem afegir que al seu cor creient, se li unia també un polsim de dona tenaç i aventurera, perquè en 1849, va emprendre un viatge iniciàtic i formatiu per Europa i Egipte. Llocs en els quals va passar llargues temporades en diversos hospitals, on rebre educació com a infermera i aprendre diferents metodologies i procediments.

Va estar a Alexandria, en una institució catòlica, després en Dusseldorf, i també en l'hospital Saint Germain de París. Va obtenir una gran formació i amb ella va aconseguir ser superintendente en l'Institut per a la Cura de Senyores Malaltes de Londres, per a després, seguir un nou impuls del seu cor: anar a la Guerra de Crimea, en 1854. Fins a aquell moment, la guerra i el tractament dels ferits era cosa d'homes. La taxa de mortalitat en els hospitals solia ser del 90%, ja que al problema de les infeccions o la insalubritat se li afegia a més el còlera o el tifus.

florence-nightingale  (Copy)

Si bé és cert que el tema de les infeccions no va anar totalment comprès fins a l'arribada anys després dels treballs de Luis Pasteur, se sap que la influència de Florence Nightingale sobre la cura dels malalts al llarg de la Guerra de Crimea, va assentar unes bases úniques i excepcionals. Ella solia escriure regularment al periòdic «The Times», descrivint “l'estat tan precari” en el qual estaven tots els soldats ferits i els escassos recursos que els països destinaven a cura dels malalts. El poble va prendre consciència d'açò i el govern va decidir, llavors, invertir més diners. Gràcies a açò, Florence Nightingale va desenvolupar els coneguts hospitals de campanya desmuntables, capaces d'arribar més a prop a les zones d'enfrontament i de proporcionar abans atencions als ferits.

8711825294_49ae2af516_z (Copy)

Aquesta xica no va ser una pionera en el camp de la medicina, en absolut. Però va assentar les bases del concepte de la infermeria moderna en organitzar al personal, posar estrictes mesures d'higiene i concebre la infermeria com una espècie de “exèrcit” ben instruït, en el qual existeixen pautes, normes i on el pacient és sempre el més important. Va evitar contagis i la taxa de supervivència en la Guerra de Crimea va ascendir a un 70%. El llegat de Florence Nightingale és un alè suau que, avui en dia, segueix present en els nostres hospitals i les nostres clíniques.

florence-nightingale4 (Copy)

Ens va deixar el seu esperit emprenedor, dedicant la resta de la seua vida a promoure les bases actuals de la infermeria com a professió, i en com assentar les normes modernes. Va ser la primera dona a rebre l'Ordre de Mèrit del Regne Unit, i com a curiositat final et direm que, malgrat considerar-se a Henri Dunant, com a fundador de la “Creu Roja”, ell mateix va expressar que la persona que li va inspirar veritablement per a crear aquesta organització va ser “la Dama de la Llum”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada