dissabte, 30 de maig del 2015

“Charlie, Charlie”: el joc d'esperits que omple les xarxes.

“Charlie Charlie”: dos llapis, esperits i por.
Per a començar et direm que “Charlie Charlie” no és un joc nou. Fa anys que dansa per la xarxa, siga a través d'explicacions o de vídeos. Açò sí, amb el hashtag #CharlieCharlieChallenge s'ha avivat la flama d'aquells que senten curiositat pel paranormal, especialment entre els adolescents.

De què va el “Charlie Charlie”?

El funcionament d'aquest joc és ben simple. Es divideix un foli de paper blanc en 4 cantonades (dibuixant línies en ell). En dues de les caselles s'escriu “SÍ” i en les altres dues “NO”.

Després sobre la línia vertical, seguint-la, se situa un llapis. Després sobre est, seguint la línia horitzontal i creant una creu amb ells, se situa un altre llapis. Vigila que es mantinga en el lloc, ja que requereix una mica habilitat.

CHARLIE CHARLIE DISPOSICION

Una vegada fet açò, comença el joc amb un: “Charlie, Charlie, estàs ací?” (la versió popularitzada en la xarxa és en anglés). Llavors, se suposa, si hi ha un esperit als voltants, el llapis superior es mourà cap a la paraula “SÍ”. Pots imaginar la reacció dels participants d'aquest joc quan el llapis es mou cap al “Sí” . Són justament els crits i la incredulitat, afegits a la fàcil execució de la invocació, la qual cosa ha tornat un joc tan senzill en un fenomen viral.

Seguidament alguns dels vídeos amb reaccions a aquest joc.

https://youtu.be/6nUBE3bGN_c

Important: acabar el joc

Si un juga, no ha d'oblidar acomiadar-se de l'esperit. Per a fer-ho, s'han de pronunciar les paraules “Charlie, Charlie, podem parar”. Diuen que si no s'acaba bé el joc, alguns dels participants començaran a sentir veus i riures sinistres i que fins i tot l'esperit mourà objectes de l'habitació.

La pregunta: què fa que aqueixos llapis es moguen?

Si no crees en ens o forces sobrenaturals, és possible que t'hages preguntat per què es mouen els llapis. Al cap i a la fi, quan parlem d'un joc com la ouija, entenem que tothom està en contacte amb l'objecte que es mou i que, possiblement, hi haja algú prou subtil per a moure-ho i després fer-se el sorprés (cal ser molt hàbil). No obstant açò, en el cas del repte “Charlie Charlie”, ningú toca els llapis.

CHARLIE CHARLIE espiritu

És possible que un espavilat els bufe, però suposem que algun dels presents s'adonaria del truc. Llavors? La resposta radica en la col·locació dels llapis, en precari equilibri, i la força de la gravetat.

L'habitació en la qual ens trobem no és immutable, hi ha variables que poden canviar mentre juguem: corrents d'aire, respiracions, lleus moviments en els quals ni ens fixem, etc. Encara que imperceptibles per a nosaltres, són forces enormes per a uns llapis col·locats de manera tan inestable. D'aquesta manera, qualsevol alteració farà moure's els llapis, causant el “efecte fantasma”.

ventana

Cal destacar, açò sí, que pot ser que els llapis no es moguen un àpex. Llavors, amic, és que qui ha col·locat els llapis o no els ha alineat a la perfecció o la part en la qual es recolzen un llapis sobre l'altre és molt gran, causant massa fricció perquè els llapis es moguen.

El debat està servit. Pot ser que sigues dels quals creuen que hi ha un “Charlie” movent els llapis o dels quals s'aferren a la ciència en un cas com a est, siga com siga, el fenomen viral s'ha deslligat. Com sempre, recordem que aquest tipus de jocs poden pertorbar a algunes persones, per la qual cosa no animem a participar en ells. Simplement al fet que conegues què succeeix en la xarxa i sadolles la teua curiositat mitjançant algunes possibles explicacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada