dimarts, 23 de desembre del 2014

Curiositats sobre el albinismo.

1. Què és el albinismo?

Absència de melanina. Podríem dir que aquest és la dada fonamental. El albinismo és una condició genètica que afecta a la pigmentació d'ulls pell i cabell, originades per una petita mutació dels gens, derivant en absència de melanina. Però per què sorgeix? Perquè nasquem amb albinismo ha de donar-se un subtil casualitat: que tant el nostre pare com a nostra mare disposen d'aquest gen recessiu.

Per als quals no som albinos, els melanòcits compleixen la seua funció transformant l'aminoàcid tirosina en melanina i aquesta, es distribueix quasi “màgicament”, dotant-nos d'un distintiu color de pell (capaç de protegir-nos de la radiació solar al seu torn) i d'una determinada tonalitat per als nostres ulls i el nostre cabell. Si no podem produir aquesta substància, o es produeix a un nivell molt baix, apareix la hipopigmentación. És important també que fem una petita “apreciació”. Existeixen diversos tipus de albinismo, hi ha qui, per exemple, pot tenir els ulls molt clars però no el cabell ros. Així doncs, no tots els albinos disposen d'una hipopigmentación completa en tots els seus trets.

12135299916_de72d3ae4d_o_660x330

2. Tipus de albinismo

2.1 El albinismo oculocutáneo


En aquest cas, la hipopigmentación de la pell i el pèl i les característiques oculars, poden o no canviar amb el temps. Hi ha persones que per exemple naixen amb el pèl blanc, pell clara i iris translúcidos que no enfosqueixen amb l'edat. Hem de tenir en compte que, a més, poden presentar diversos problemes de visió, no solament es tracta d'una aparença física diferent, són persones amb problemes que han d'aprendre a adaptar-se al llarg de tota la seua vida. I no és fàcil, recordem, per exemple que dins del món animal els espècimens albinos són preses fàcils per als depredadors, animals de gran bellesa, que solen tenir una existència plena de perills.


14284728306_4922960380_k_660x330

D'altra banda, dins d'aquesta mateixa categoria també estan aqueixes persones que tenen el pèl blanc o groc clar que enfosqueix amb l'edat i que disposen a més d'un iris blau, que canvia a gris o verdós amb el pas del temps. Aquesta és una característica que sol aparèixer entre la població subsahariana afectada de albinismo.

2. 2. El albinismo complet


El albinismo complet es presenta en persones que vénen al món amb la pell i el cabell de color blanc i els ulls d'un color rosat. A més, solen presentar taques molt cridaneres en les zones íntimes, també en els pits. És un tipus de albinismo molt problemàtic, perquè si s'exposen al sol poden patir cremades molt greus. La seua vida, com veus, pot ser molt complexa.


3380585576_4ac5fe09d0_b_660x330

3. Aicuña, la localitat amb major nombre de albinos

Estem en un poblet recòndit i aïllat en les muntanyes. Concretament en Aicuña, a l'oest de la província argentina de La Rioja, famosa precisament pel seu elevat índex de població albina del tipus oculocutáneo. La causa? La consanguineidad. Però abans aportem dades concretes: segons un estudi de la John Hopkins University d'Estats Units, hi ha un albino per cada disset mil persones en el món. En Aicuña, per la seua banda, hi ha un cens de tres-centes persones, entre les quals existeixen quatre persones albinas, totes homes. Però, de fet, en els arxius històrics d'aquesta localitat, podem trobar dades igual d'interessants: al final del segle XIX van arribar a registrar-se els naixements de quaranta-sis albinos, només en Aicuña. Un lloc que mereixeria una autèntica anàlisi genètica per a aprofundir en aquest fenomen, encara que, és clar, donaríem amb el sempre la sempre incòmoda presència de la “consanguinitat”.


12294326976_cf2f064414_h_660x330

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada