dimarts, 23 de desembre del 2014

El paràsit que provoca suïcidis: el cuc crinera de cavall.

El cuc crinera de cavall és un tipus de nematomorf (un grup en el qual s'inclouen aproximadament unes 330 espècies) i que es coneixen popularment com a “pèl de cavall” perquè són tan llargs i fins que poden confondre's amb un. Quant mesuren? De pocs mil·límetres fins a un parell de metres.

Nematomorfo

En aquest cas el cuc crinera de cavall del qual parlem és el Spinochordodes tellinii. Com funciona aquest animal? Es cola en cos de les seves víctimes, generalment mantis, grills, crustacis o escarabats i va creixent obtenint els nutrients dels seus cossos.

Per què se suïciden els seus portadors?

Quan el Spinochordodes tellinii ha madurat i ja mesura prou per a nadar en el seu mitjà natural, l'aigua, d'alguna forma que els científics encara no han pogut aclarir, fa que el seu portador tinga l'instint de llançar-se a l'aigua. Com no sol tractar-se d'animals aquàtics, el portador mor. És llavors quan el cuc ix del seu interior i es marxa a poblar el món de més exemplars de la seua esgarrifosa espècie. Seguidament, et vam mostrar un vídeo amb imatges de com el cuc abandona al seu portador.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cMDmqF2VCZE

Algunes teories respecte a aquests cucs defensen la possibilitat que el paràsit afecte al sistema nerviós i neuronal del seu portador. Diferents estudis han aconseguit demostrar que els grills que estaven infectats generaven unes proteïnes que no coincidien amb les quals produïen els de la seua mateixa espècie sans. Justament aquestes proteïnes afecten l'activitat neutransmisora i canvia la resposta del cos del grill a la gravetat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada