divendres, 26 de desembre del 2014

L'amor que va desafiar als déus: Afrodita i Adonis.

Quasi tothom coneix en certa mesura fragments de la mitologia grega, des de xicotets hem aprés aquestes fantàstiques històries que van nàixer segles arrere de les ments dels habitants de la Grècia clàssica. En la seua rica i fascinant cultura trobem una antiga història d'amor prohibit i repudiat pels déus grecs. Estem parlant del mite d'Adonis i Afrodita. Ho coneixes?

La majoria dels lectors coneixedors de la mitologia grega reconeixeran immediatament el nom de la deessa de la bellesa, la luxúria i la passió. La quin amb tan sols voler seduir a un home, ho aconseguia.

L'origen del mite.

Aquesta història naix en les costes de Xipre. Afrodita, també cridada “la sorgida de l'escuma”, va nàixer del mar després que Cronos cercenara els genitals d'Urà i els llançara al mar. D'allí va nàixer una bella dona incomparable amb cap deessa o mortal existent, tal era la seua bellesa que l'Olimp l'adorava com a cap altra.

Però la seua fama de la més bella acabe de forjar-se després del concurs que organitze Eris, aquesta va oferir una poma daurada que solament era digna de posseir la més bella de les deesses olímpiques, entre les quals postulaven Hera, Atenea i Afrodita. En negar-se Zeus a ser el jutge per a evitar qualsevol problemàtica, va anar Paris qui va triar a la deessa de “cabells com el sol” com la guanyadora. Afrodita li lliure a Helena com a agraïment per la seua elecció, provocant així la llegendària guerra de Troia.

Aquesta deessa amant d'homes mortals i déus divins estava casada amb el lleig i malhumorado Hefesto, déu de les forges i el foc, al com enganyava amb el sanguinari Llaures, despietat i brutal senyor de la guerra. Però va anar llavors quan va aparéixer un mortal amb una història particular, el seu nom era Adonis.

afrodita-y-adonis

Un bell xiquet.


La història d'Adonis comença uns quants anys abans del seu naixement. El rei de Xipre havia tingut una filla i est proclamava als quatre vents que era el ser més bell del món. A la deessa Afrodita no li va asseure gens bé aquesta afirmació i com a motiu de venjança li va manar una maledicció que faria que el rei i la seua filla la princesa mantingueren relacions incestuoses.

Després de quedar encinta del seu propi pare, la jove va fugir perseguida per est, que enfellonit va intentar acabar amb el seu imperdonable pecat. La deessa sentint-se culpable per la seua imprudent decisió, va convertir a la princesa en un arbre de mirra, del com 9 mesos després va nàixer un bell xiquet mortal.

La destinació del xicotet era incert. Per a la deessa les coses s'havien eixit de control, la pregunta era: Què fer amb la petita criatura?, després de pensar-ho, ho va ocultar en un petit cofre portant-ho a Persèfone, esposa d'Hades i reina del Averno. Li va encarregar que cuidara d'aquell cofre sense mai veure el seu contingut, ja que Afrodita en el fons havia quedat impressionada amb el xiquet i en créixer volia que solament anara d'ella. Amb el pas del temps la curiositat va poder més que la deessa dels morts i guiada pels seus instints va obrir el cofre trobant al bell xiquet i enamorant-se d'ell immediatament.

Els anys van passar i la criatura es va fer un home fort, que va eixir dels averns per a convertir-se en un distingit caçador, com és retratat en moltes de les obres que es coneixen sobre ell, acompanyat de dos gossos, el seu arc i la seua llança.

Un amor prohibit.

Persèfone i Afrodita van entrar en una disputa per la possessió del jove Adonis. Per a Afrodita, Persèfone, havia trencat el compromís de mai obrir cofre, per aquest motiu ambdues van portar el seu cas davant el rei de l'Olimp, on Zeus salomónicament va decretar que Adonis hauria de passar 4 mesos amb Afrodita en la terra, 4 en el avern amb Persèfone i 4 mesos amb qui ell desitjara perquè després poguera triar.

Afrodita no va respectar les regles de Zeus, seduint-ho cada dia i portant el seu romanç a esquena de Llaures i Hefesto. Aquesta trepidant història es va fer molt famosa en la Grècia antiga. S'havien convertit en una espècie de Romeo i Julieta de l'època clàssica. Fins i tot es creu que William Shakespeare es va inspirar en aquesta història per a crear la seua. Però Què va passar finalment amb aquests amants? El final és tràgic igual que en l'obra de Shakespeare?

Un trist desenllaç.

Afrodita sempre aconsellava al seu jove amant que anara amb compte en les seues caceres, ja que no suportaria mai el fet de perdre-ho. En una d'aquestes caceres Adonis va eixir a la recerca d'un enorme senglar, aquest senglar resulte ser Llaures, qui s'havia assabentat del romanç i gelós va decidir posar-li fi amb la mort d'Adonis. Durant la lluita Adonis va ser ferit mortalment en la cama per l'enorme senglar. Afrodita va poder escoltar el crit de dolor del seu estimat i va descendir des de l'Olimp arribant únicament per a veure-ho morir. Explica el mite, que de la unió de les llàgrimes d'Afrodita i la sang d'Adonis van començar a brollar màgicament belles flors roges.

Adonis-lucha-Ares

Per a Persèfone, la mort d'Adonis no era un problema sinó més aviat una benedicció, ja que en descendir al inframón, Persèfone podria gaudir per l'eternitat de la companyia d'aquest desitjat mortal. Però no tot seria tan fàcil, Afrodita va tornar a recórrer a Zeus per a demanar estar amb el seu jove estimat. Zeus va dictaminar que Adonis passaria des d'aqueix moment 6 mesos amb cada deessa. D'aquesta manera Adonis va aconseguir la immortalitat, considerant-se un Déu gràcies a açò.

Aquesta història té molta rellevància en la mitologia Grega, ja que està directament relacionada amb les diferents estacions. Quan Afrodita estava feliç amb el seu estimat es produïa l'estiu i la primavera, mentre que quan se sentia infeliç perquè li tocava el torn a Persèfone, en la terra es produïa l'Hivern i la Tardor.

muerte-de-Adonis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada