dissabte, 10 de gener del 2015

14 Curiositats sobre els somnis.

Tancar els ulls i deixar-se portar per un vel desconegut que relaxa els nostres sentits i alhora, gira el pany a aqueix món estrany on el nostre cervell es manté increïblement actiu, teixint, ordenant, guardant i traient coses que créiem oblidades. És sens dubte un món estrany i apassionant; els somnis són i seran sempre una matèria d'estudi pendent on aprofundir sobre nosaltres mateixos i també possiblement sobre la mateixa humanitat; i és que ja ho va dir Gustav Jung, en els nostres somnis s'hagen enclavats aqueixos arquetips que amaguen tal vegada una saviesa universal que compartim per igual els éssers humans. Qui sap. Teories hi ha moltes, moltíssimes, i l'única cosa que sabem fins al moment és que el tema dels somnis ens segueix atraient i intrigant, per aquest motiu et proposem avui mostrar-te una sèrie de curiositats sobre aquesta dimensió bàsica de l'ésser humà… perquè Què seria de nosaltres sense aqueixes finestres fantàstiques anomenats somnis?

  1. De mitjana passem més de la tercera part de la nostra vida dormint.
  2. No solament somien els humans: gossos, coales, dofins, ratolins i girafes… tots somien.
  3. Les persones cegues també somien: Les persones cegues de naixement també somien, però no ho fan igual que les persones que no ho són. En els seus somnis cobren més importància els sons, les sensacions, les aromes… No poden veure a les persones igual que no les poden veure en la realitat però poden sentir les seues presències.
  4. Normalment oblidem el 90% de tot el que somiem, encara que aquest és un factor que depèn de cada persona.
  5. El mamífer que més dorm i que per tant més somia és l'Ós Mandrós. Ni més ni menys que 20 hores al dia. D'altra banda el mamífer que menys dorm és el cavall.
  6. El somni té diverses etapes, i el moment en el qual els somnis són més intensos és durant l'anomenada fase REM, durant aquesta fase es poden produir trastorns com l'explicat en l'article de “La paràlisi del somni” que resulten realment terrorífics.
  7. Per a moltes cultures el tema dels somnis és alguna cosa realment seriós, són premonicions a interpretar i seguir davant fets que estan per venir. Els somnis parlen un llenguatge simbòlic. Són escenes incomprensibles carregades de significat que no sabem molt bé com interpretar.
  8. Sabies que hi ha persones que somien en blanc i negre? Sí, exactament el 4, 4%.
  9. L'emoció que sentim amb més freqüència durant els somnis és l'ansietat. Per alguna raó són més habituals les sensacions negatives que les positives.
  10. El somni interpreta la realitat exterior. Imagina que és de matí i tu segueixes dormint en el llit mentre algú de la teua família està escoltant la ràdio en l'habitació del costat. En aqueixos instants en què ens arriben estímuls de fora mentre dormim el nostre cervell tendeix a integrar-los i a reinterpretar-los, en aquest cas podem somiar per exemple que estem en un concert.
  11. Els somnis lluïts són aquells en els quals les persones prenen consciència que estan somiant i són capaces de jugar i experimenta amb ells. És a dir, en diferents graus d'eficàcia, són capaces de controlar el rumb dels seus somnis, que volen somiar i com ho volen somiar. Tothom sol tenir almenys un somni lúcid al llarg de la seua vida, però hi ha persones que tenen l'habilitat de “viure” aquest tipus de somnis habitualment.
  12. Homes i dones somiem de manera diferent. Segons diversos estudis, els nostres somnis, estan molt lligats a les nostres emocions, per aquest motiu els somnis d'un home i els d'una dona es diferencien en diversos aspectes.
  13. Les balenes i els dofins són dos mamífers espectaculars que han de rotar els seus hemisferis per a poder dormir, d'aqueixa manera una part d'ells estarà conscient per a emergir a l'exterior i poder respirar. Senzillament sorprenent.
  14. Els somnis tenen una funció neurològica, encara que els experts no la tenen encara clara, consideren que els somnis serveixen per a reparar i ordenar la memòria i recuperar per a posar a punt funcions cognitives parell la vigília.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada