divendres, 2 de gener del 2015

La desconcertant síndrome de Capgras.

Socors, un impostor es fa passar pel meu familiar!

La síndrome de Capgras va ser encunyat en reconeixement del psiquiatre francés que, en 1923, va descriure el primer cas diagnosticat amb aquestes característiques. Jean Marie Joseph Capgras ho va cridar senzillament “L’illusion des sosies” (il·lusió dels dobles). En el seu treball parlava d'una dona de 74 anys que afirmava que el seu espòs havia deixat de ser el seu espòs. Sense saber molt bé com, havia sigut reemplaçat per un estrany. Alguna cosa realment desesperant per a ella, que reconeixia amb normalitat a tothom, a familiars i amics, excepte al seu marit.

Però, per què ocorre? Per què han de patir semblant patiment? Els especialistes ens expliquen que es podria deure a una clara desconnexió entre el sistema de reconeixement visual i la memòria afectiva. Si tens algun familiar amb demència segur que en alguna ocasió ho hauràs vist. Deixen de reconéixer als seus familiars més propers, confonent-los amb uns altres. Encara que en el cas de la síndrome de Capgras, és una mica més inusual i particular.

6187854156_e3380761f3_o_660x330

Va ser en un treball publicat en 1990 en el British Journal of Psychiatry, quan dos psicòlegs, Haydn Ellis i Young Andy, van aportar la possibilitat que els pacients amb la síndrome de Capgras presentaven intacta la seua capacitat conscient per a reconéixer les cares, però si aqueixa cara estava unida molt emocionalment a elles i a les seues vides, llavors es produïa un problema d'activació. És a dir, com més significativa siga para nosaltres una persona, major perill hem d'oblidar-la si patim la temible síndrome de Capgras.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada