divendres, 2 de gener del 2015

Regalar un mòbil a un xiquet o no? El contracte d'una mare amb el seu fill.

Janell Burley Hoffman i el seu contracte.

Aquesta mare i periodista americana, molt implicada en un moviment educatiu que cerca millorar l'impacte de les tecnologies més actuals en la família, es va adonar que regalar un mòbil avui dia implica molt més que simples cridades. En aquesta era de les TIC un dispositiu mòbil significa un accés a Internet, un bast món en el qual un xiquet pot perdre's fàcilment.

móvil adolescente

El seu fill de 13 anys, Gregory, no deixava de demanar-li un mòbil per Nadal, en concret un iPhone. El seu comportament era exemplar així que Janell va creure que el seu fill havia treballat per a guanyar-se aqueixa recompensa, per la qual cosa no podia negar-se. Després de meditar-ho va preparar una carta molt especial, un contracte en el qual especificaria l'ús d'aquest nou mòbil. Vols llegir-ho?

El contracte de Janell i Gregory respecte al seu iPhone.

Volgut Gregory,

Feliç Nadal! Ara eres l'orgullós amo d'un iPhone. Caramba! Eres un xic de 13 anys molt bo i responsable i et mereixes aquest regal. No obstant açò, l'acceptació d'aquest present comporta unes normes i regulacions.

Per favor, llig el següent contracte. Espere que comprengues que el meu treball és criar-te perquè et convertisques en un jove equilibrat i sa que puga desembolicar-se en un món que coexisteix amb la tecnologia i que no deixarà que aquesta ho manipule. L'incompliment de la següent llista implicarà la cancel·lació dels teus drets sobre el teu iPhone.

Et vull moltíssim i espere que compartim diversos milions de missatges en els dies esdevenidors.

1. Est és el meu iPhone. Jo ho vaig comprar. Ho he pagat. T'ho estic prestant. No sóc la millor?

2. Sempre sabré la contrasenya.

3. Si sona, contesta. És un telèfon. Saluda educadament. No ho ignores cada vegada si en la pantalla apareix “Mamà” o “Papà”. Mai.

4. Lliura el telèfon a un dels teus pares a les 19:30 cada dia laborable i a les 21:00 els caps de setmana. S'apagarà a les nits i es tornarà a encendre a les 7:30 del matí. Si no vas a cridar al telèfon fix d'algú perquè els seus pares podrien contestar abans, no ho crides ni envies un missatge. Escolta a aqueixos instints que et diuen que has de respectar a les altres famílies, igual que a nosaltres ens agrada que ens respecten.

5. No anirà al col·legi amb tu. Tingues una conversa en persona amb aquella gent amb la qual estàs enviant missatges. És una habilitat vital. “Els esbarjos, excursions i les activitats extraescolars requeriranuna atenció especial en aquest sentit.

6. Si cau en el vàter, impacta contra el sòl o s'evapora en l'aire, tu eres el responsable dels costos o reparacions. Talla la gespa, fes cangurs, estalvia els teus diners dels aniversaris. Ocorrerà, així que hauries d'estar preparat.

7. No uses la tecnologia per a mentir, riure't o decebre a un altre ésser humà. No t'impliques en converses que poden danyar a uns altres. Sé un bon amic primer o aparta't d'aqueix foc creuat.

8. No envies missatges, ni e-mails ni digues res a través d'aquest dispositiu que no manifestaries en persona.

9. No envies missatges, ni e-mails ni digues gens a algú que no diries en veu alta enfront dels seus pares en una habitació. Autocensurat.

10. Gens de porno. Cerca informació en la web i comparteix-la obertament amb mi. Si tens algun dubte pregunta-li-la a algú -preferiblement al meu o al teu pare.

11. Apaga-ho, posa-ho en silenci i guarda-ho en públic. Sobretot en un restaurant, en el cinema o mentre parles amb un altre ésser humà. No eres una persona maleducada, no deixes que la teua iPhone canvie açò.

12. No envies o rebes fotografies de les teues parts íntimes ni de les de cap altra persona. No rigues. Algun pot sentir-te temptat de fer-ho, malgrat la teua intel·ligència. És arriscat i pot arruïnar la teua vida d'adolescent, universitari o adult. Sempre és una mala idea. El ciberespai és bast i més poderós que tu i és difícil fer desaparéixer una mica de tal magnitud -inclosa la mala reputació.

13. No serveis tropecentes fotos i vídeos. No hi ha necessitat de documentar-ho tot. Viu les teues experiències. La teua memòria les guardarà per sempre.

14. Deixa el teu telèfon a casa algunes vegades i assega't segur i tranquil amb aquesta decisió. No és vital ni una extensió de tu. Aprén a viure sense ell. Sigues major i més poderós que la por a perdre't alguna cosa.

15. Descarrega't música, ja siga nova o clàssica o diferent de la qual milions dels teus col·legues escolten. La teua generació té un accés a la música mai abans vist en la història. Obtingues avantatges d'aquest regal i expandeix els teus horitzons.

16. Juga a jocs amb paraules i puzles o enigmes d'ara endavant.

17. Mantingues els ulls oberts. Observa el món que t'envolta. Mira a través de la finestra, escolta als ocells, fa una passejada, parla amb un desconegut i pregunta't coses sense “googlear”.

18. Fallaràs. Et llevaré el teu telèfon. Ens asseurem i parlarem d'açò. Començarem de nou. El teu i jo estem sempre aprenent. Estic en el teu equip. Estem junts en açò. Tinc l'esperança que acceptes aquests termes. La majoria dels consells d'aquesta llista no es poden aplicar només a l'iPhone, sinó a la vida en general. Estàs creixent en un món molt ràpid i en constant canvi. És emocionant i temptador. Estigues en el teu lloc sempre que pugues. Confia en la teua ment i en el teu gegantesc cor per sobre de qualsevol màquina. Et vull. Espere que gaudis del teu nou i magnífic iPhone. Feliç Nadal!


Què t'han semblat les normes d'aquesta mare? Estàs d'acord o creus que és massa dura? Esperem la teua opinió!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada