diumenge, 11 de gener del 2015

Falla de Sant Andreu: s'aproxima un” gran” terratrémol?

Fa ja bastant temps que els experts estan avisant d'un possible desastre, un esdeveniment d'importants conseqüències naturals i humanes que es concentrarien en la coneguda falla de Sant Andreu i que abasta tot l'estat de Califòrnia.

És tal el temor suscitat per aquest possible terratrémol, que se li ha denominat ja com el “Big One”, ja que els seus efectes podrien ser més temibles que una bomba nuclear o qualsevol atac terrorista, vist el context en el qual el nostre món es construeix avui dia. Hem de témer llavors a un possible desastre real i factible? Evidentment no podem viure amb por, però sí amb prudència.

Són molts els terratrémols que se succeeixen cada any al llarg del món, l'única diferència és que el de la falla de Sant Andreu està quasi previst, ja que segons els sismòlegs els terratrémols de gran intensitat en el sud de Califòrnia se succeeixen cada certs períodes de temps… i ja hem eixit de comptes.

afp-sismo-california-napa-grieta-asfalto_660x330

El Big One dins de 30 anys o menys.


El Butlletí de la Societat Sismològica d'Amèrica, ens diu clarament, que la falla de Sant Andreu ha acumulat la suficient energia perquè, en uns anys, se succeïsca un important sisme. Les zones de major risc seria Hayward, Rodgers Creek i Green Valley.

Però com poden estar tan segurs? Segons ens expliquen, el cicle d'un terratrémol es reflecteix en l'acumulació de tensió en la falla. Si la falla en si mostra algun desplaçament en les plaques que la formen, per xicoteta que siga, aqueixa energia es va alliberant a poc a poc. Però si no hi ha lliscament, l'energia se segueix emmagatzemant fins que, finalment és alliberada per un fort terratrémol.

15351076160_c7eb625cdb_o_660x330

La falla de Sant Andreu a Califòrnia, es compon de cinc branques principals que formen una mica més de 2.400 km de longitud. El normal és que cada any, a través de petits lliscaments es deixe escapar una bona part d'energia, alhora que es va desplaçant una miqueta. El normal, segons els sismòlegs és que les plaques es desplacen entre 0,1 fins a 25,1 mm per any. Però, s'allibera llavors la suficient energia per a evitar un terratrémol? En absolut, cada any es queda bloquejada un 28% d'energia. Segons els científics, basant-se també en estudis paleosísmics, existeix un risc més que segur que en els pròxims anys torne a sorgir un nou i intens terratrémol.

4423494817_95d93efcde_b_660x330

La falla de Sant Andreu, una història de terratrémols.

Sabem, per exemple, que Xile és el país sísmicament més actiu del planeta. A causa de la seua situació quasi estratègica sobre el cinturó de foc del Pacífic, són tristament coneguts els desastres patits en aquesta zona. L'esdevingut en 1939 es va emportar la vida de 5.648 persones. Califòrnia, per la seua banda, també ha patit diversos sismes en les últimes èpoques, però si fem cas a les teories més endevines, podria ser sens dubte un dels desastres més lamentables de la nostra era.

D'altra banda costa de creure, ja que ciutats com a Sant Franciscà estan perfectament preparades per als sismes. Però ho estaria per a un autèntic “Big One”? Un tan devastador com molts s'atreveixen a assenyalar? Siga com siga -i mentre esperem- tota Califòrnia disposa ja d'una gran experiència en matèria de terratrémols, els primers ja es van registrar en 1417, després va arribar el de 1462, 1565, 1614, 1713, 1857, 1906, 1989, 2010 i el succeït l'any passat, a l'agost de 2014. Aquests últims van tenir una intensitat mitjana d'entre 7,2 i 6,6 graus, sense massa conseqüències.

Però açò sí, s'espera que en un interval proper entre 20 i 30 anys, s'origine el pitjor de tots, pitjor fins i tot que el succeït a Xile en 1960, que va tenir una magnitud de 9,5 MW .

Veurem llavors aqueix gran terratrémol que prediuen els nostres sismòlegs? Esperem que no siga així, i que la mare naturalesa, seguisca plàcidament adormida.
4391491331_30f11accc0_b_660x330

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada