dilluns, 12 de gener del 2015

5 casos curiosos en els quals el teu cervell t'enganya.

1. Cucs de l'oïda.

Estem segurs que una mica d'açò t'ha succeït alguna vegada: et saps una estrofa d'una cançó, per exemple, però eres incapaç de recordar la resta per molt que ho intentes, a més, no te la pots llevar de la cap. Et quedes amb aquesta sensació durant tot el dia, exasperat. Com continuava aqueixa cançó, per què no puc recordar la resta?

Els científics criden a aquest fenomen un “cuc de l'oïda”. I per què ocorre? L'explicació que ens donen bàsicament consisteix en que el nostre cervell es queda embossat en un bucle (com una espècie de bucle espai-temps). I el més curiós és que el nostre cervell és alguna cosa masoquista, i sempre tendeix a tornar als pensaments i records inacabats, embossant-nos encara més. Un consell per a superar-ho? Centrar-nos durant una estona en una altra activitat cognitiva alguna cosa complexa, com fer un sudoku per exemple.

gusano de oido

2. Sacietat semàntica.


Quan érem xicotets solíem fer açò en nombroses ocasions. A saber: repetir de forma contínua una paraula fins que acabem pronunciant una altra diferent. Per exemple, si comencem a repetir moltes vegades “xocolata” acabarem dient alguna cosa com “copate” o “plate”. Però encara hi ha més. Els científics ens diuen que a més, oblidem el significat de la mateixa paraula en si durant un instant, és el que cridem “sacietat semàntica”. El cervell, simplement, es col·lapsa amb la repetició d'aquest terme.

3. Dolor simpàtic.


Estem tallant les verdures per al sopar i de sobte, un amic nostre, pansa molt a prop el seu ganivet del seu dit índex, però sense arribar a tallar-se. Veus al teu gat passar per la porta del menjador, i sense saber com, un colp de vent tanca la porta i a punt està d'enxampar-li la cua. Què és el que sentim? Una espècie de dolor sobtat, no ha passat gens, però durant uns segons sentim un buit en l'estómac i una sensació de dolor. És el que en psicologia es diu dolor simpàtic. I per què es produeix?, ho experimentem per les anomenades cèl·lules espill, unes estructures que ens permeten sentir l'empatia, aqueixa emoció que ens identifica amb el dolor i els sentiments aliens. Una facultat positiva, alhora que intensa, sens dubte.

4. L'efecte GPS.


“Per on es va a aqueix restaurant tan bo i econòmic que vam anar el dissabte? Què tal si posem el GPS en el mòbil i que ens guie?” En efecte. És alguna cosa que fem tots últimament, encara que siga per a trobar el carrer en la qual viu el nostre amic, fins i tot per a trobar el cotxe que hem aparcat en el centre comercial. Els mòbils i les seues aplicacions ens intenten fer la vida més fàcil. Però quin és el resultat? Que cada vegada ens esforcem menys, deixem de desenvolupar la nostra capacitat d'orientació espacial, i açò, a llarg termini és molt negatiu per al nostre cervell i la seua salut. Açò provoca que a vegades se'ns oblide arribar a llocs que solem anar amb freqüència.

5. L'embriaguesa del somni.


Quan estem molts dies sense adormir ens sentim esgotats, sense energia, les nostres facultats comencen a fallar. Tots ho sabem. Però Què ocorre quan fem el contrari, és a dir, dormir massa? Hem de tenir clar que la necessitat biològica de dormir té com a finalitat proporcionar descans al nostre cos perquè repose energies. Si ens excedim, si li oferim tantes hores de letargia, aconseguim el contrari: una espècie d'intoxicació del somni, que ens farà despertar-nos amb alguns efectes secundaris, tals com a cansament, marejos, lentitud de moviments…una espècie d'embriaguesa. Realment curiós, veritat?

insomnio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada